24.10.2008
Problém stárnutí v 21. století: mozek odumírá dříve než tělo. Mnoha seniorům po sedmdesátce tělo stále slouží, ale nezvratné změny na mozku jim znemožňují vést plnohodnotný život. Podle výzkumu francouzských vědců snižuje pravidelná konzumace omega 3 nenasycených mastných kyselin v rybách a doplňcích stravy riziko propuknutí senility o 31 procent.
Stárnutí je nezvratně spojeno s degenerativními změnami na mozku. První změny pozorujeme už kolem čtyřicítky a novým dovednostem už se neučíme tak rychle jako dříve. Po 65 roce věku prudce roste riziko propuknutí senility. Procesu, kdy mozek selhává dříve než tělo. „Tento problém je stále palčivější, protože senioři se dožívají vyššího věku než kdykoli v minulosti. Už dávno víme, že klíčem k pevnému zdraví je vyvážená strava. Že je ale vliv omega 3 nenasycených mastných kyselin tak významný, čekal málokdo,“ říká k novému objevu výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny Ing. Bohumil Hlavatý.
Podle výzkumníků z Francouzského národního institutu pro zdraví a lékařský výzkum (INSERM) starší lidé přijímající vysoké dávky omega 3 nenasycených mastných kyselin měli o 31 procent nižší pravděpodobnost propuknutí senility. Za posílením zdraví stojí zvýšená koncentrace EPA a DSA, kyselin ze skupiny omega 3 nenasycených mastných kyselin. Výzkum ukázal, že nejdůležitější je přijímat omega 3 nenasycené mastné kyseliny dlouhodobě, po řadu let.
Nejbohatším přírodním zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin je tuk mořských ryb. Ty ale v českém jídelníčku chybí. „Češi v konzumaci ryb zaostávají za téměř všemi evropskými národy. Kdo nejí ryby alespoň dvakrát týdně, měl by sáhnout po rybím tuku v doplňcích stravy,“ radí lidem s nevyváženým jídelníčkem Bohumil Hlavatý. Podle něj jsou doplňky stravy obsahující rybí tuk vhodnou alternativou, protože jsou přírodního původu.
Česká a slovenská asociace pro speciální potraviny
Javorová 1006
251 68 Sulice Hlubočinka
Tato adrese je i adresou fakturační.
Tel: +420 606 655 240
Email: info@casponline.cz