14.10.2009
Potravinové doplňky >Saháme po nich ve chvíli, kdy potřebujeme posílit obranyschopnost organismu, cítíme-li se vyčerpaní nebo jsme v rekonvalescenci. Volně dostupné potravinové doplňky nám mohou velice prospět – ale měli bychom o nich něco vědět.
Není přípustné, aby doplňky stravy slibovaly
vyléčení rakoviny či jiného vážného onemocnění,“ tvrdí ředitel
České asociace pro speciální potraviny (ČASP) ing. Bohumil Hlavatý.
Zákon zakazuje, aby jim v reklamách byla přisuzována schopnost
léčit. V podstatě jsou to totiž potraviny.
Odlišují se pouze tím, že obsahují větší množství minerálů,
vitaminů a látek, jejichž nutriční nebo fyziologický účinek byl
prokázán.
Samozřejmě se také liší způsobem užití – těžko si dokážete
představit, že tabletka vám bude chutnat víc než mísa křupavého
salátu nebo sklenice čerstvého mléka.
Úkolem doplňků stravy je hlavně posílit obranyschopnost organismu
vyčerpaného stresem, fyzickou námahou, nemocí či znečištěným
životním prostředím. Zázraky ale dělat opravdu neumějí.
Řeklo by se, že člověk, jehož strava obsahuje dostatečné množství
vitaminů, minerálů a stopových prvků, doplňky stravy nepotřebuje.
Ale kdo z nás opravdu ví, kolik vitaminů obsahuje zelenina, kterou
si koupil a připravil k jídlu? Zelenina získaná přímo od farmářů
nebo dokonce v biokvalitě má sice vyšší obsah nutričně aktivních
látek než nádherně vypadající zelenina v supermarketech, která je
většinou ve svém růstu urychlována a její výživová hodnota je tudíž
nižší, ale pokud jste nemocní nebo ve velkém pracovním stresu, tak
pouhá běžná strava nestačí. Myslet si, že organismus během léčby
antibiotiky ošidíte kelímkem jogurtu je jen mýtus. Lepší je povolat
na pomoc probiotika v kapslích, která těchto „zdravých“ bakterií
obsahují mnohonásobně víc. Jak ale poznat, které doplňky stravy
jsou ty správné?
Doplňky stravy prodávané v Česku by měly splňovat zdejší
legislativní podmínky. Měly by tedy být bezpečné. Limity účinných
látek v maximálně přípustné denní dávce v nich obsažené stanovuje
ministerstvo zdravotnictví. V případě těch méně běžných, jako jsou
například některé rostlinné extrakty, je k prodeji nutný posudek
Státního zdravotního ústavu, případně Státního ústavu pro kontrolu
léčiv. Ten také zjistí, zda se jedná ještě o potravinový doplněk,
nebo už o lék. U každého doplňku stravy pak musí výrobce prokázat
zdravotní nezávadnost atestem akreditované laboratoře (mikrobiální
čistota, obsah těžkých kovů). Výrobní závod je povinen splňovat
přísná kritéria systému zdravotní nezávadnosti HACCP.
Základní úlohou potravinových doplňků je, jak už jsme se zmínili,
především zlepšení zdravotního stavu a také prevence. Ale s doplňky
stravy je to podobně jako s léky. Jejich užívání se řídí určitými
pravidly, které je třeba dodržovat: doporučené dávkování, celková
doba užívání, či věková skupina. Pokud užíváte léky, je dobré
konzultovat možné interakce s lékárníkem či lékařem.
Tipy redakce 1. Jitrocelový sirup Ibisan se šípkem a ibiškem
posiluje horní cesty dýchací, usnadňuje odkašlávání, příznivě
ovlivňuje odolnost organismu proti infekcím a chrání před volnými
radikály. www.aromatica.cz, 64 Kč 2. Lepicol obsahuje zdraví
prospěšná probiotika a prebiotika, která podporují osídlování
střeva probiotickými kulturami, a rostlinnou vlákninu.
www.aspczech.cz, 195 Kč 3. Ostropestřec je suchý extrakt z plodů
ostropestřce mariánského. Může přispívat ke snížení rizika vzniku
žlučových kamenů, neboť zlepšuje odtok žluče z jater do střev, kde
napomáhá trávení tuků. www.alfavita.cz, 85 Kč
Česká a slovenská asociace pro speciální potraviny
Javorová 1006
251 68 Sulice Hlubočinka
Tato adrese je i adresou fakturační.
Tel: +420 606 655 240
Email: info@casponline.cz